احمد ابراهیمی -نماینده موسسات مستقر در پارک علم و فناوری و مراکز رشد استان یزد -عضو هیئت مدیره نظام صنفی رایانه ای استان یزد
مقدمه
یزدفردا "احمد ابراهیمی :دومین همایش صادرات نرم افزار کشور در سالن همایشهای صدا و سیما و با حضور طرفهای دولتی و خصوصی برگزار شد.
شرایط برگزاری همایش ، برنامه ریزی و پذیرائی آن خوب بود. ازامکانات مختلف خود صنعت مانند امکانات مالتی مدیا ، اس ام اس و مانند آن به خوبی بهره گرفته شده بود. پوشش خبری آن کامل بود. و از همه مهمتر آنکه جمع صادر کنندگان گرد هم آمده از سراسر کشور نیز جمعی درخشان بودند که نشانه عزم و جدیت در جبین تک تک ایشان خوانا بود.
چشم انداز ها :
آمار و اطلاعات متنوعی در این همایش ارائه شد. نرخ رشد صادرات نرم افزار کشور اسلامی ما، یکی از آن آماری بود که هم به دلیل مقدار کنونی آن ، و هم به دلیل نرخ رشد صعودی آن مایه شگفتی دیگران بود ( البته دست اندرکاران این صنعت قطعا شگفت زده نبودند ، برای آنکه باور دارند این هنوز از نتایج سحر است ).
مقایسه های انجام گرفته بین ایران ، هند و ایرلند نیز یکی دیگر از نکات جالب این همایش بود. در اروپا ایرلند بزرگترین و قدرتمندترین صادر کننده نرم افزار و خدمات مهندسی است و در آسیا نیز هند همین مقام را دارد.
قدرت و نفوذ هند را در دوبی دیده ایم و بسیار نیز افسوس آنرا خورده ایم، چون شاید دوبی می توانست تحت تسلط و حکمرانی قدرت فکر افزارهای ما می بود ، اگر ...
موضوعات دیگر :
از موضوعات مطرح شده دیگر اعلام حمایتهای متنوع صندوق حمایت از صادرات و بانک توسعه صادرات ایران بود که با حضور مدیرعامل آن بانک و به صورت بسیار صریح اعلام شد.
متولی گری وزارت ارشاد اسلامی دیگر موضوع رسمی و مسلم است که قرار است حتی در مورد ثبت نرم افزارها و سایتهای اینترنتی ، متولی ارشد بوده و شورای عالی انفوماتیک ( که قبلا متولی ثبت نرم افزار بود و ما هم از یزد نرم افزارهای مختلفی را توانسته ایم در آنجا به ثبت برسانیم ) نیز به نظر ( شخصی ) از رده خارج شده است. استناد می کنم به نمایشگاه رسانه های دیجیتال که حضور در آن تنها وتنها منوط به ثبت وبگاه و نرم افزار در ارشاد اسلامی بود. گرچه در گذشته تجربه خوشی با این سازمان نداشته ایم و در آنجا کمتر با روال سازمانی و بویژه منطق روبرو شده ایم، با این
وجود اگر چه قدما گفته اند " آزموده را آزمودن خطا است " اما با توجه به آنکه دوستانی که به نمایندگی وزارت ارشاد در این همایش حاضر شده بودند بنظر جوانانی منطقی و ITMAN می آمدند، ترجیح دارد تا یکبار دیگر نیز ایشان را بیازمایم و سپس اگر قرار بود، حکمی در باره ایشان صادر شود. در اینجا تنها موضوع از رده خارج شدن و ورود متولی جدید گوشزد شد. چنین موازی کاریهائی نیز کسی را شگفت زده نمی کند.
چگونه می توانیم نرم افزار صادر کنیم :
اگر بتوانیم بصورت رسمی صادرات داشته باشیم ( که این رسمیت فقط برای افتخارات ملی خوب است ) می توانیم از جایزه صادراتی نیز برخوردار شویم. مقدار این جایزه 8 درصد از مبلغ کل قرار داد است.
همچنین در صورت داشتن اسناد معتبر صادراتی می توانیم برای برخوردای از سایر امکانات مانند تامین بخشی از هزینه تبلیغات ، هزینه تحقیقات برای تولید صادراتی، سرمایه گذاری برای تولید صادراتی و غیره نیز ( مزایائی که در بسته صادراتی پیش بینی شده است ولی هنوز جزء امیال دور از دسترس قلمداد می گردد ) بهره مند گردیم. اما اگر بخواهیم از مزایا جایزه صادراتی که سالهاست اجرائی بوده و شرکتها ی صادر کننده از آن فیض برده اند ، استفاده کنیم چه باید انجام دهیم؟
جایزه صادراتی :
کارگروهی به نام کارگروه اجرای حمایت از صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی مجموعه ضوابط و مقرراتی را مصوب کرده که ماده 19 آئین نامه آن شرایط بهره مندی از جوایز صادراتی را بیان می کند. برای صادرات نرم افزار نیز باید شرایط زیر را داشته باشیم :
1- داشتن قرار داد معتبر مابین صادر کننده و کارفرما که به تایید اتاق بازرگانی و نیز نمایندگی ایران در کشور هدف رسیده باشد
2- عضویت در اتحادیه صادر کنندگان نرم افزار
3- عضویت در بانک اطلاعات صادر کنندگان سازمان توسعه تجارت ایران
4- داشتن کارت بازرگانی معتبر
5- ارائه مستندات مالی تایید شده از سوی کارفرمای خارجی مبنی بر دریافت وجه قرار داد متناسب با پیشرفت کار
شرایط عضویت در اتحادیه :
برای اشخاص حقیقی :
1- کپی اساسنامه شرکت
2- کپی روزنامه رسمی
3- کپی کارت عضویت اتاق ایران
4- کپی شناسنامه و کارت ملی مدیر عامل
5- تکمیل فرم عضویت
6- اصل فیش واریزی ورودیه و حق عضویت بمبلغ 000/000/2 ریال بنام اتحادیه صادرکنندگان نرم افزار ایران
برای اشخاص حقیقی :
1- کپی کارت عضویت اتاق ایران
2- کپی شناسنامه و کارت ملی
3- کپی مدرک تحصیلی مرتبط
شاید بهتر باشد بیش از این ادامه ندهیم و سر شما را نیز به درد نیاوریم. در واقع چون می ترسم از همینجا خواندن مقاله را ادامه ندهید ، داستان را عوض می کنم.
هر کدام از دوستانی که در کار تولید و بویژه صادرات بوده اند، کاملا به چرخه آن که شامل تامین محصول، بارگیری، ارائه محصول بارگیری شده و مستندات حجمی و وزنی و نمونه کالا و به همراه آن اسناد مربوط به پکینگ و غیره تا بازرسی محموله ، پلمپ ماشین و صدور برگ شبز و سایر اسناد کمرگی ، وارد هستند. ادامه این چرخه در مرز و توسط نماینده گمرک انجام می شود و در نهایت صادرات مورد تایید گمرک و ماموران دولتی قرار می گید و ارزش آن نیز توسط معیارهای خود ایشان تعیین می گردد.
همه این چرخه ای که در بخشهای مختلف فوق ذکر شد مربوط به صادرات محصولات صنعتی و تولیدی است. مربوط به صادرات فیزیکی است. همه این قانون و مقررات نیز برای کنترل اینگونه محصولات است و مناسب هم بوده و در طول سالهای گذشته نیز جواب داده است.
بحث اصلی اینجاست که صادرات نرم افزار از جنس صادرات موکت ، فرش ، سنگ، کاشی ، مواد معدنی ، لاستیک و غیره نیست.
گفته می شود در صادرات نرم افزار کمترین حجم ( تقریبا هیچی ) صادر شده و بیشترین ( تقریبا و بتدریج 100 درصد ) سود عاید می گردد.
در صادرات متعارف چاره ای نبود که یک کامیون بار زده شده ، توسط گمرک وزن و حجم آن رویت شده و مستند گردد، پلمپ شود، به مرز اعزام شود، رویت مرزبانی شده و از مرز خارج گردد، اسناد توسط نماینده گمرک در مرز تایید گردد تا بر اساس آنها صادرات محرز گردیده و ادامه روال قانونی قابل پیگیری شود.
ولی در صادرات نرم افزار ، نرم افزار ( معادل هیچ چیز قابل لمس ) که حداکثر می توان آنرا بر روی یک DVD ذخیره نمود را به سادگی ( از طریق دانلود اینترنتی ) صادر نموده و از طریق کارتهای اعتباری نیز وجه آنرا دریافت می کنیم.
اینها که نوشته شد با فعل حال و استمرار بودند. یعنی هم اکنون نیز دقیقا در یزد و به همین روش دوستان یزدی در حال کار هستند. بر روی اینترنت کتاب تالیف دوستان یزدی در مبحث 3DMAX از همین طریق فروش اینترنتی می شود و دریافت وجه آن نیز از مسیر فوق الذکر دریافت می گردد
نرم افزارهای وب بیس از همین طریق به کشور های همسایه فروخته شده و وجه آن دریافت می گردد.
پس بدون شک چرخه متعارف صادرات قانونی سبب خواهد شد تا هیچکدام از این دوستان نتوانند وارد بازی شده و دولت نیز از توانائی های ایشان مطلع نگردد و در نتیجه نتواند هیچ حمایتی از این جماعت صورت دهد. هیچ آماری نیز قابل ارائه نخواهد بود.
باز هم چسبیده ایم به شرکتهای بزرگ ، شرکتهای معتبر ، شرکتهائی که توسط آقایان اداره می شود. و باز هم در بازی زیبا و آسان دنیای مجازی افراد کوچک و شرکتهای کوچک و متعدد خود را راه ندادیم. ای دریغا ای دریغا ای دریغ.
باز هم در این همایش ذکر شد که اداره مالیاتی کشور ، در تهران نیز صادرات نرم افزار را منکر شده و در نتیجه به استناد اسناد ارائه شده مبنی بر فروش اقدام به محاسبه مالیات بر در آمد نموده است ...
پوستین ملا:
همه اینها را نوشتم تا باز هم برسیم به داستانی که در مقاله قبلی خود تحت عنوان وزیر نوآوری و فناوری نوشته بودم.
در حقیقت ما در همه تلاشها و حمایتها و قانون گذاری هائی که در این کشور برای نوآوری و فناوری صورت می دهیم از همان " گز و پیمان " های متعارف و متداول خود برای مسائل عادی و در حد درک و فهم عادی خود استفاده می کنیم. حال آنکه والله ( قسم جلاله است ) این معیار ها و سنجش ها بدرد این صنعت نمی خورد. کی می خواهیم بفهمیم؟
ساختار جدید و متولی جدید:
اگر به راستی خواهیم در موضوع فناوری، نوآوری و بویژه شکوفا شدن در آن جدی جدی جدی حرکت کنیم ( که ما جدا در این مسیر حرکت می کنیم و همه این زیاده گوئی ها و جسارتها نیز ناشی از آن هست ) باید به دنبال ساختار جدید و متناسب با نیازهای این صنعت نیز باشیم و متولی آنرا به صراحت مشخص نموده که خط مش و ماموریتی بجز پیشبرد اهداف تعیین شده توسط مقام عظمای ولایت ، نداشته باشد. من نمی دانم چرا به هزار راه می ریم و به هزار مستمسک دست می آویزیم تا به صراط مستقیم تن ندهیم.
باز هم تکرار :
استفاده از قوانین متعارف مناطق آزاد تجاری ، استفاده از قوانین مالیاتی متعارف، استفاده از قانون کار متعارف، استفاده از قانون بیمه متعارف، استفاده از قوانین بانکی و تسهیلاتی متعارف ، استفاده از ابزار کارآفرینی متعارف مانند کارگروه اشتغال و وامهای زود بازده متعارف، استفاده از قواین صادراتی متعارف و هزاران قانون متعارف دیگر بدون شک تامین کننده نیازهای واقعی، تامین کننده سرعت واقعی و مانند آن نبوده ونخواهد بود.
و بنظر می رسد تا زمانیکه ریاست محترم جمهور به این نتیجه نرسند که متولی خاص ( وزیر نوآوری و فناوری ) با مجموعه قوانین تخصصی آن لازمه دستیازیدن به اهداف عالیه کشوری در راستای نوآوری و فناوری است، ما همچنان در همین ورطه " متعارف ها " غوطه خواهیم خورد.
و باز به نظر می رسد تنها کسی که توان ایجاد تغییرات سریع و قدرتمند را دارد نیز شخص ریاست محترم جمهور می باشند.
امید وارم در سفری که به یزد خواهند داشت از نزدیک ایشان را ملاقات نموده و بتوانیم نظرات خود را صراحتا به ایشان تقدیم داریم. با تقدیم دعا واحترام
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 27,ژانویه,2025